Trav odds

Travets historia

Trav och travsport lockar väldigt många svenskar, och just spel på hästar är en av de mest populära spelformerna i vårt avlånga land. Travet har dock än väldigt lång historia.

Det finns uppgifter redan från 1500-talet om en travtävling som ägde rum i Holland, och under samma århundrade visar det sig att även Ryssland började intressera sig för trav. Det stora genombrottet för sporten skedde dock i Amerika under 1800-talet. Det var först där som man började organisera travtävlingar. Det var även i slutet på samma århundrade som sporten introducerades i Sverige. Även Frankrike, Belgien och Italien fastnade snabbt för spelet. Idag är travet en industri som varje år omsätter miljontals kronor. En anledning till detta är ju såklart spelandet på trav. Idag är sporten allra störst i USA, i alla fall om man räknar antal banor och travlopp. Sverige räknas dock också som ett av världens största travländer, tillsammans med Frankrike.

ATG

Många tänker direkt på ATG när frasen spela på trav kommer upp, eftersom det svenska monopolet på trav och galopp är deras i Sverige. Det är dock även mycket spelbolag på nätet som erbjuder spel på hästar. Därmed så är det inte längre ett krav att bege sig ut till sin lokala handlare för att spela, som man var tvungen att göra en gång i tiden.

ATG har existerat sedan 70-talet. Bolagets syfte är generera inkomster för att hjälpa travsporten att växa. Svenska staten kontrollerar, men inte ett ägarintresse i företaget, till skillnad från SvenskaSpel. Det mest populära travspelet som skapats av ATG kallas V75, där man tippar på totalt 7 lopp. Där kan man spela en gång varje veckan, loppen visas på TV4 i programmet Tipslördag. V75 kan ibland ge upp till flera miljoner i utdelning om man prickar in alla 7 rätta utfall, samt prickar in hästar som har höga odds.

Att spela på trav

För att maximera sina system så brukar det rekommenderas att man spelar med reducerade system. Anledningen är att alla hästar har olika vinstchanser i loppet, Man vill ju antagligen inte betala lika mycket för alla hästarna.

Sverige är det häst-tätaste landet i Europa. Vi har hela 33 stycken travbanor i detta land där de största loppen körs. Att bli kunnig inom travsport kan ta mycket tid, eftersom man behöver lära sig en hel del om hästar, banor, olika underlag och annat. Hästars tillstånd kan ändras från dag till dag. Från att ha sprungit som en vinnare ena dagen, till att knappt ta sig i mål nästa. Underlag och startposition kan i vissa fall hel avgöra loppet. Man behöver lägga ner tid på att lära sig hur djuren fungerar, samt följa dem och dess form och memorera hur de beter sig i diverse situationer.

De största travloppen som spelas i Sverige heter Elitloppet och Olympiatravet, vilket är travälskarnas årliga höjdpunkter. Andra spelbolag som erbjuder dig att spela på travsport är Betsson och Unibet.