Osannolika odds

Det har blivit mycket populärt att spela på odds inför stora sportevenemang eller viktiga matcher. Oavsett varför man spelar handlar det om sannolikhet. Oddsen bestäms antingen av vad experter säger baserat på deras erfarenhet i kombination med statistik eller av hur majoriteten av spelarna satsar. Om flertalet av spelarna tror att ett visst lag kommer att vinna i fotboll till exempel, då får det laget lägre odds än det andra.

Trots att sannolikhet är en så stor del av att spela på odds så händer då och då skrällar, en skräll innebär att det som är mindre sannolikt inträffar, att ett spel med höga odds går igenom. Det kan därför vara en bra idé att spela på skrällar ibland då de inträffar emellan åt. Det betyder dock inte att du ska satsa på det alternativet som erbjuder högst odds hela tiden. Men om du ser chans till en skräll så kan det vara värt det att spela på det om du till exempel kan få 10x pengarna istället för 2x pengarna.

Hur funkar odds

Trots att man vanligtvis hör talas om odds inom vadslagning och spelsammanhang, används odds också i andra sammanhang som matematik och statistik för att ange hur sannolikt det är att en viss händelse kommer att inträffa. Odds betyder nämligen proportionen mellan insats och vinst. Så låga odds betyder att det är mer sannolikt att inträffa och som ger lägre betalning än det alternativ med högre odds som är mindre sannolikt att inträffa. En skräll är alltså när det alternativet med högre odds och mindre sannolikhet att inträffa faktiskt gör det. Det finns ett par olika variationer av odds. Det finns fasta odds som inte ändras oavsett hur många som spelar på de olika alternativen. Det finns odds som är rörliga fram till starttid och som sedan blir låsta tills resultaten kan fås. Slutligen så finns det rörliga eller flytande odds som kan förändras hela tiden, det är vanligast att hitta den sista sorten i till exempel livebetting.

Odds är en vetenskap

Odds handlar sällan om ren tur som ett lotteri där slumpen avgör om du vinner eller inte. Det handlar snarare om att ha förkunskaper i det spel du satt dig in i, för att kunna göra så exakta förutsägningar som möjligt. Genom att se över statistik och fakta kan du dra slutsatsen om oddsen reflekterar sannolikheterna för resultaten. Om du kommer fram till att det kommer att bli en jämn match i fotboll till exempel och där ena laget är favorittippat, kan det vara en bra idé att spela på det lag som erbjuder högst odds för att öka chansen att kamma hem en större summa pengar.

Det finns ingen garanti

Det finns ingen garanti för att en lågoddsare kommer att vinna, det är alltså inte alltid bättre att enbart spela på lågoddsare då man kan få en större summa pengar om man förutser en skräll. Det är visserligen vanligare för låga odds leder till vinst men det är på inget vis garanterat. Det kan därför vara en väldigt god idé att satsa på skrällar ibland även om det är det mer osannolika alternativet. Det handlar dock som sagt om att ha rätt bakgrundskunskaper och information för att kunna göra den förutsägelsen, och att bestämma sig för om det är en mer trolig utkomst än vad oddsen säger att det är. Det kan således löna sig att spela på osannolika odds, så tänk på det nästa gång du tänker spela på odds.