Bettingvinster

När man spelar på oddset så kan man göra det antingen som rena gissningar och förlita sig på turen, eller anta och utveckla vissa strategier för att försöka räkna ut vad det mest troliga utfallet är. Följer man exempelvis ett speciellt lag så blir man så småningom expert på just det laget eller ligan och kan göra allt mer kvalificerade gissningar. Odds är sannolikheten för att någonting ska inträffa och det kan i bettingsammanhang handla om hur stor sannolikheten är att det kommer göras ett visst antal mål i matchen, hur stor sannolikhet är att första målet kommer inom en viss tid eller vad slutresultat blir. Det finns mängder av olika variabler att satsa på och inom oddset så beror vinstsumman på dels hur mycket man satsar och dels i relation till vad oddsen är.

Olika odds

Odds inom spel handlar om att man ställer vinsten i proportion till insatsen. Om ett spel har ett högt odds så är vinstchansen mindre men om man vinner så är vinsten desto större. Lågt odds betyder tvärt om. Det är stor chans att man vinner men ju lägre oddset är desto mindre är vinsten som utbetalas. Hur oddsen ser ut bestämmer spelbolagen och vissa odds sätts en vidd tid i förväg och andra kan variera fram till matchstart. Fasta odds är satta en tid innan av just spelbolagen och ändras ingenting sedan. Motsatsen till fast odds är flytande odds och det innebär att oddsen förändras hela tiden beroende på hur många som satsar likadant. Om ett odds visas i decimalform så kan de se ut såhär: 1.50. Det betyder att du vinner 1.5 gånger din insats. Vid en insats om 1 000 kronor och oddset är 1.50 kommer du vid vinst få 1 500 kronor utbetalt. Om oddsen står angiven i så kallad engelska odds så kan det istället stå 3/1. Det innebär att du får tillbaka kronor per satsad krona du gjort plus den insats du gjorde från början.

Att vinna på betting

Att spela på betting skiljer sig lite mot exempelvis många casinospel då betting till stor del kan handla om skicklighet och inte endast om tur. Man kan med andra ord alltså själv vara med och påverka sina vinstchanser. Ett par av de spel som genom tiderna har gett riktigt stora vinster till bettingspelarna är trav och fotboll. Om man är riktigt insatt så har man exempelvis koll på dagsform, skador och andra faktorer som kan påverka utfallet. Det gör att man kan göra mer kvalificerade gissningar om hur exempelvis en match kommer sluta eller vilken häst som kommer vinna loppet.

Live betting

Live betting innebär att du kan satsa under tiden en match pågår. Oddsen under livebetting kan svänga kraftigt och är man med i matchen, från TV-soffan, så kan man lyckas pricka in höga bettingvinster. Det gäller att vara med och att vara engagerad för att öka sina chanser att vinna. I livebetting så kan man satsa på exempelvis vem som blir nästa målskytt, matchens spelare, vem som får gult kort, hur många mål som respektive lag gör, resultat i halvlek, slutresultat och så vidare.

Skatta på sina bettingvinster och odds

I Sverige behöver man inte betala skatt på sina vinter inom betting och andra spel då det räknas till lotterilagen. Detta förutsätter att spelarrangören har sin bas i Sverige eller ett annat EU/EES-land. För spelarrangörer i andra länder gäller att du som vinnare måste skatta på alla pengar du vinner som överstiger 100 svenska kronor. I Sverige är det bara Svenska Spel som har sin bas och de har monopol på spelet i Sverige. Men det hindrar inte andra aktörer att ta plats på marknaden. Spelbolag som Betway, Betsson, Ladbrokes, Unibet, bet365 med flera har licens och sin bas i andra EU-länder som exempelvis Malta men erbjuder sina tjänster till kunder över hela världen och även Sverige.