Betting på nätet

Svunnen är den tid då man endast promenerade till tobaksaffären på lördagen och spelade sina rader på Stryktipset. Betting på nätet är en gigantisk apparat, och en potentiell källa till sköna inkomster.

I slutändan kommer betting alltid handla om kunskap. Ju mer ingående och unik, desto bättre. Sitter du på information spelbolagen missat? Eller värderar du ett lags chanser annorlunda än spelbolagen? Då kommer du ha stora möjligheter att slå marknaden. Det är det egentliga målet med sportsbetting.

Hur odds fungerar

Förenklat kan man säga att odds är sannolikheten att något ska inträffa. Alla spelbolag har professionella oddssättare som sätter och justerar oddsen beroende på olika former av information. Ett lågt odds betyder att spelbolagen bedömer sannolikheten att det ska inträffa som hög, medan ett högt odds innebär att spelbolagen ser det som mer osannolikt att just det ska inträffa.

Det är här din egen värdering kommer in, eftersom målet med betting är att slå marknaden. Om du anser att ett odds är för högt satt av ett spelbolag har du hittat spelvärdet, och det är det man letar efter när man spelar på sportsbetting.

Hur vill du vinna?

Givetvis spelar många på Stryktipset även i dag, men vill man vinna pengar resten av veckan också är möjligheterna närmast obegränsade. Här har vi listat de vanligaste och populäraste spelformerna när det kommer till sportsbetting.

1X2

Den absolut vanligaste formen av betting är trevägsspel, även kallat 1X2. Då spelar du antingen på att hemmalaget vinner, att det blir oavgjort, eller att bortalaget vinner.

Asian Handicap

En annan populär form av betting är tvåvägshandikapp, mer känt som asian handicap. I den här formen av tvåvägsspel väljer du lag och ger det plus- eller minushandikapp. Det fina i kråksången är att du kan få tillbaka halva eller hela insatsen, även om spelet inte går in.

Exempel 1: Du spelar +1 på ett lag. Den imaginära ställningen innan domaren blåser i gång matchen är alltså 1-0. Vinner ditt lag eller om det slutar oavgjort, vinner du. Om det andra laget vinner med ett mål slutar den imaginära matchen oavgjort, varpå du får tillbaka dina satsade pengar. Vinner det andra laget med mer än ett mål förlorar du insatsen.

Exempel 2: Du väljer att spela halvboll och satsar på +0,5 för det ena laget. Om laget vinner eller om det blir oavgjort, vinner du. Vinner det andra laget, förlorar du.

Exempel 3: Du väljer att spela kvartsboll, alltså +0,25, på ett lag. Om ditt lag vinner har du vunnit, men om det förlorar mister du insatsen. Blir det däremot oavgjort delas din insats i två, där du vinner ena halvan av din insats, och får tillbaka den andra halvan.

Draw no Bet

På svenska sajter kallas draw no bet (DnB) ofta Pengarna tillbaka vid oavgjort, och det är precis vad det låter som.

Även det här är en form av handikappspel, där man har eliminerat krysset. Oddsen blir lägre, men blir det oavgjort får du pengarna tillbaka.

Över/under

Den här spelformen är perfekt om du tror att en match kan bli målrik. Här handlar det om att satsa på totalt antal gjorda mål i en match. Även över/under är en typ av handikappspel där du spelar på ett halvt mål (+0,5) och uppåt.

Exempel: Du har spelat +3,5 mål i en match. Blir det fyra mål eller fler, vinner du. Blir det färre än fyra mål förlorar du.

Det spelar ingen roll vilket lag som gör målen eller vilket lag som vinner matchen, allt handlar bara om det totala antalet mål i en match under ordinarie tid.

Som sagt är möjligheterna oändliga och man kan spela på nästan allt, men känner du till begreppen och spelformerna ovan kan du grunderna.